Hogyan viselkedjünk állásinterjún?

állásinterjúHa túl vagyunk az első fontos lépésen, és kapunk egy lehetőséget a személyes interjúra, akkor készüljünk fel előre a találkozóra. Ebbe a felkészülésbe sok minden beletartozik. Ma már nem elegendő, hogy tiszta ruhában beesünk az irodába, és valami lesz alapon válaszolunk az interjúztató kérdéseire. Aki így indul neki ennek a megmérettetésnek eleve hátrányba kerül másokkal szemben. Nézzük akkor pontról pontra, mik azok a dolgok, amikre mindenképp érdemes általánosságban odafigyelni, és ma már alapelvárások egy sikeres interjúhoz.

 1. Még mielőtt elmegyünk az állásinterjúra át kell gondolnunk, mit veszünk majd fel. Bármilyen céghez is megyünk, mindig adjunk magunkra. Az, hogy tiszta a ruhánk manapság teljesen alapelvárás. Legjobb, ha nem farmerban megyünk, és nyáron nem lenge, mélyen dekoltált ruhában, vagy miniszoknyában. A szoknya minden esetben térd alá érjen, a blúz pedig ne legyen teljesen áttetsző. Fiúknak érdemes szövetnadrágban, és ingben érkezni. Másik fontos dolog a felkészülés. Manapság alapkérdés mindenhol, hogy mit tud a cégről, ahova jelentkezik. Soha ne induljunk útnak úgy, hogy ennek nem néztünk utána. Készüljünk akár tükör előtt, néhány alap interjú kérdéssel. Például: Hogyan képzeli el magát 5-10 év múlva? Vagy beszéljen magáról néhány mondatban. Mik az erősségei? Mik a rossz tulajdonságai? Ezeket érdemes előre begyakorolni, főleg ha nincs nagy rutinunk, még az állásinterjúkban.

 2. Mindig időben érkezzünk az állásinterjúra. Az sem baj, ha előbb érkezünk kicsivel, mint később. Persze közbejöhetnek váratlan helyzetek, de ilyen esetben mindig legyen nálunk egy telefonszám, amin értesíthetjük az interjúztatót, hogy késni fogunk. Érdemes 5-10 perccel előbb érkezni, mert általában mire átjutunk a recepción, megkapjuk az ideiglenes kártyánkat úgyis el fog menni ez a kis idő is. Amíg várakozunk, kicsit felmérhetjük a „terepet”. Érdemes megfigyelni az ott dolgozó leendő munkatársak öltözködését, mert akkor első nap már jó benyomást tehetünk, ha a munkahelyhez illő ruházatban érkezünk. Sok helyen nem fogadják például el a farmernadrágot, hanem elvárás a csinos, irodai öltözet. De ne szaladjunk előre. Ha még mindig van időnk, vagy késik az interjúztató töltsük el hasznosan az időnket. Kihúzva üljünk, sugározzunk magabiztosságot. Ha idegesek vagyunk, olvassuk át az önéletrajzunkat, vagy gondoljuk át azokat a kérdéseket, amit feltehetnek. Ne játsszunk a telefonunkkal, és ne kezdjünk evésbe sem.

 3. Amikor megérkezik az interjúztató, határozottan fogjunk vele kezet. Ez nagyon fontos, ugyanis ebből máris lemérik, mennyire vagyunk magabiztosak. Ez olyan árulkodó jel, amivel egyből leszűrik a határozottságunkat. Ha erre tudatosan odafigyelünk, akkor nem keltünk majd első pillanatban rossz benyomást. A bemutatkozás is legyen határozott, érthető, ne „piszmogjunk” úgymond az orrunk alatt.

 4. Várjuk meg, amíg hellyel kínálnak minket. Ha üdítőt, vizet kínálnak és elfogadjuk, mindig köszönjük meg, függetlenül attól, hogy a titkárnő szolgálja fel, vagy az interjúztató. Az interjú során legyünk nyíltak, határozottak. Az interjúztató kérdéseire tényszerűen válaszoljunk. Ha előre felkészülünk arra, hogy magunkról beszéljünk, az már egy plusz magabiztosságot ad. Az első kérdés szinte biztosan az lesz, hogy mutassuk be magunkat pár mondatban. Ilyenkor fókuszáljunk a végzettségeinkre, és az esetleges munkatapasztalatra. Ha sok a munkatapasztalatunk jobb, ha csak a releváns tapasztalatokról beszélünk. Figyeljünk a testbeszédünkre. Nézzünk a kérdező szemébe, ne tegyük a kezünket karba fonva magunk elé, mert ez elzárkózást jelent az interjúztató kérdései elől. Kihúzott háttal üljünk, de természetesen, ne gesztikuláljunk erőteljesen.

 5. Az interjú végén meg szokták kérdezni, hogy nekünk van-e kérdésünk. Ilyenkor mindig legyen egy-két kérdés, amit felteszünk. De az ne a fizetéssel, és a szabadságok kivételével kapcsolatosak legyenek. Például megkérdezhetjük, hogy mi a munka pontos tartalma, mik a tényleges feladatok, kinek kell beszámolni az elvégzett feladatokról stb. Udvariasan megkérdezhetjük, hogy milyen esélyeink vannak az állásra, és mikor kaphatunk értesítést?

 6. Végezetül köszönjünk el szintén udvariasan. Ha nagyon bizonytalanok vagyunk magunkban, hogyan szerepeltünk az interjún, próbáljuk meg átgondolni, hogyan éreztük az interjún magunkat, vagy láttunk-e valami árulkodó jelet az interjúztatón, hogy szimpatikusak vagyunk számára.

Ha tetszik a cikk:

[fb_like]

line
footer