A gyakornokká válás folyamata

 

Gyakornokká válás folyamata

 

Gyakornokká válás a kereséstől a jelentkezésig

A gyakornoki hely keresése hosszú és bonyolult folyamat, időben el kell kezdeni, főleg ha iskolánkban határidőre kell beadni az ezzel kapcsolatos papírokat. Számos helyre be kell adni jelentkezésünket, hogy biztosan felvegyenek minket valahova. Persze vannak olyan szerencsések, akit az első helyre felvesznek, de ez nagyon ritka.images

Hogyan kezdd a keresést?

– Mozgósítsd ismerőseidet. Tudd meg van-e ismerőseid munkahelyén gyakornoki pozíció, vagy foglalkoztatnának-e gyakornokot.
– Menj el állásbörzékre. Ott megismerkedhetsz a kiállító vállalatokkal, és megtudhatod, mely cégeknél vannak gyakornoki pozíciók.
– Látogass el az iskolád karrier irodájába. Ott kifejezetten a te szakodnak megfelelő állásajánlatokkal találkozhatsz.
– Keress az interneten, esetleg újságokban olyan pozíciókat, amelyek felkeltik érdeklődésedet.

email1

Gyűjts össze 20-30 gyakornoki állást, amelyek elnyerik tetszésedet. Ezeket szelektálhatod, készíthetsz rangsort, melyik tetszik leginkább, és melyik kevésbé. Küldd el önéletrajzodat és motivációs leveledet legalább az első 10 helyre.

Érdemes nyilvántartást vezetned, amibe felvezeted a fontos adatokat és dátumokat (pl. mikor és hova jelentkeztél, vállalatok címe, kapcsolat-felvételi személyek neve és elérhetősége, interjúk időpontja, értesítési időpontok, stb.) Ez segít abban, hogy beoszd az idődet, és ellenőrizni tudd a keresést. Ha nem érkeznek válaszok jelentkezz a többi helyre is, keress újabbakat.
sarga telefon

Jelentkezésed után telefonos megkeresésre számíts, ami lehet egy előzetes telefonos interjú, vagy megkérnek arra, hogy fáradj be hozzájuk egy felvételi elbeszélgetésre. Előbbire érdemes készen állni, utóbbira elég a behívás után felkészülni, erről is olvashatsz az oldalon.

 

Interjúra való felkészülés

Az álláskeresés folyamatában meghatározó szerepe van az interjúnak, e nélkül gyakornokot sem valószínű, hogy alkalmaznak. Ha elküldtük valahova az önéletrajzunkat, készüljünk fel telefonos megkeresésre, a felvételi elbeszélgetéseket ugyanis gyakran előzi meg telefonos interjú. Ennek során a nyelvtudást és a munkaköri megfelelést ellenőrzik. Legyünk elérhetőek, és készüljünk a beszélgetésre, hiszen ez lehet az első szűrő. A telefonos beszélgetés során legyünk nyugodt körülmények között, egyedül, ha ez nem lehetséges, kérjük meg a hívót, hogy később ismételje meg a hívást, amikor nyugodt körülmények között folyhat a beszélgetés. A személyes interjúra természetesen könnyebb felkészülni, hiszen későbbi időpontban történik, amire van időnk felkészülni.
PE01443_

Hogyan készüljünk fel a felvételi elbeszélgetésre?

– Informálódjunk a vállalatról. Mekkora a vállalat, mi az üzleti profilja, milyen termékeket gyárt/szolgáltatásokat nyújt.
– Érdemes felkészülni a lehetséges kérdésekre.
– Nézzünk körül, amikor odaérünk az interjúra. Beszélgetnek-e az előtérben, szabadon öltözködnek-e, hogyan mutatják be az embereket, van e társalgó, stb.
– Gyűjtsünk össze több készségünket és tulajdonságunkat, mint amennyit az önéletrajzban leírtunk.
– Írjunk össze kérdéseket, amelyeket felteszünk majd a felvételiztetőnek. Ha értelmes kérdéseket teszünk fel, azzal jelezzük érdeklődésünket, illetve sokat megtudhatunk a vállalatról, és a gyakornoki pozícióról is. Ne kérdezzünk sokat a szabadságról, kávészünetekről, egyéb szünetekről.
– Gyűjtsük össze azt a néhány legfontosabb dolgot, amelyet el szeretnénk mondani az interjún, és amelyek alátámasztják, hogy felvegyenek minket. Próbáljuk megindokolni ezeket.

Bővebben itt olvashatsz arról, hogy hogyan érdemes viselkedni állásinterjún.

Mit vigyünk magunkkal?

– Irattartó vagy mappa, amiben az iratok nem sérülnek.
– Önéletrajz. Akár több példány.
– Jegyzetfüzet, naptár és toll, hogy leírhassuk a fontosabb adatokat, időpontokat.
– Időjárásnak megfelelő kellék, pl. esernyő. Ciki, ha elázva érkezel az interjúra.

 

Néhány gyakori interjúkérdés, ami segítheti a felkészülést

– Beszéljen magáról!
– Mit tud a vállalatunkról?
– Mit jelent a siker az Ön számára?
faq– Melyek a rövid/hosszú távú tervei?
– Melyek az Ön gyengeségei?
– Melyek az előnyös tulajdonságai?
– Mi motiválja Önt?
– Hogyan képzeli el az ideális munkakört?
– Mit szeretne elérni az életében?
– Melyek a munkával kapcsolatos közvetlen céljai?
– Miért számít Ön jó csapatjátékosnak?
– Milyen szerepet vállal egy csapatban?
– Mennyi időre tervez előre?
– Mit vár el a munkatársaitól?
– Hogyan képzeli el az ideális vezetőt?
– Mit vár el egy vezetőtől?
– Hogyan képzeli el későbbi pályafutását?
– Mit gondol, milyen az Ön munkastílusa?
– Mit tekint eddigi legnagyobb sikerének?
– Miért lenne Ön a megfelelő jelölt erre a pozícióra?
– Meddig akar a cégnél maradni?
– Miért akar nekünk dolgozni?
– Milyen könyvet olvasott legutóbb?
– Milyen beosztásban szeretne lenni két év múlva? Stb..

 

Interjún való megjelenés

stock-illustration-393842-man-on-timeAz interjúra érkezzünk időben, számoljunk elég időt az esetleges forgalmi dugóra. Ha nem tudjuk pontosan, mennyi időt vesz igénybe az utazás, és hova kell menni, érdemes egy próbautat tenni. Érkezzünk 10 perccel korábban, hogy körül tudjunk nézni, és pihenjünk. Az első benyomás nagyon fontos, csupán 30 másodpercünk van arra, hogy jó benyomást keltsünk.

Fizikai megjelenés
outfit

– Öltözzünk a vállalat jellegének megfelelően, vagy a szokásrend szerint!
– Ruháink legyenek tiszták és vasaltak, cipőnk legyen tiszta!
– Ékszereket mértékkel viseljünk!
– Hajunk és körmünk legyen tiszta, gondozott!
– Mértékkel használjunk parfümöt!
– Ne együnk, igyunk vagy rágózzunk az interjún!
– Mielőtt bemegyünk a felvételi elbeszélgetésre, ellenőrizzük a tükörben megjelenésünket!

Mutassuk ki önbizalmunkat és élénkségünket:

– Beszéljük a titkárnővel.
– Amíg várunk üljünk egyenesen, önbizalmat mutatva.
– Ha idegesek vagyunk, vezessük le az energiát pl. az önéletrajz átolvasásával.
– Az interjú vezetőjével határozottan fogjunk kezet, mosolyogjunk, akárcsak a felvételi beszélgetés közben.
– Ne üljünk le, mielőtt azt felajánlják.
– Tartsuk fenn a szemkontaktust, de ne bámuljuk a felvételiztetőt.
– Élénken beszéljünk, de ne hadarjunk.

 

Okos tanácsokhelpful-tips

– Minden megpályázott állásra írj külön motivációs levelet.
– Az összes felvételi elbeszélgetésre menj el, mert ebből sokat tanulhatsz.
– Öltözék: légy szolid! Lányok kerüljék a miniszoknyát és a mély dekoltázst, a túl sok sminket.
– Táskát, kulcsot, telefont ne tedd a tárgyalóasztalra!
– Ne tegezd az interjúztatót, csak ha felajánlja!
– Légy tárgyilagos és lényegretörő, tömör mondatokban válaszolj.
– Távozáskor köszönd meg a kávét/ásványvizet a titkárnőnek.
– Olvasd át a lehetséges interjúkérdéseket, hogy ne érjenek váratlanul a hasonló kérdések, így sokkal nyugodtabb maradsz!
– A felvételi elbeszélgetés után írj köszönőlevelet az interjú készítőjének. Ezzel felhívjuk magunkra a figyelmet, mivel a legtöbben nem küldenek köszönőlevelet. 1-2 mondatban felsorolhatod készségeidet, és kiegészítheted az interjún elmondottakat. Végül emlékeztetheted a felvételi beszélgetés készítőjét ígéretére.
– Ha megkérdezik milyen fizetést szeretnél, ne mondj konkrét összeget, csak egy sávot, aminek valahol a közepén képzeled el a fizetésed.

 

Ha már gyakornokká váltunk…

images (3)Amikor elnyertük a megpályázott gyakornoki pozíciót nagyon fontos, milyen kapcsolatot alakítasz ki a főnököddel és a munkatársakkal. Ebben nagyon fontos szerepe van az első napnak, ami meghatározza a velük való kapcsolatodat.
Már az első nap beszéld meg főnököddel, hogy mit vár el tőled. Megkérheted, hogy eleinte gyakrabban tekintse át munkádat, hogy iránymutatást adjon, és hogy tisztázzátok az esetleges problémákat. Igyekezz pontosságod és megbízhatóságod hírének megalapozására.

A munkatársakkal légy barátságos, ha nem mutatnak be, vedd kezedbe az irányítást, és mutatkozz be nekik. Tanuld meg a munkatársak nevét, figyeld meg, hogyan öltözködnek, miről beszélnek, mikor tartanak szünetet, hogy könnyen beilleszkedhess. Mindenképp pozitívum, ha segítőkészséget mutatsz feléjük, megosztod velük a hasznos információkat, és plusz feladatokra jelentkezel. Így biztosan hasznos tagja leszel a munkahelyi közösségnek.

Arra sem árt odafigyelned, hogy visszajelzést kapj főnöködtől és munkatársaidtól a teljesítményedről. Nagyon fontos, hogy pontosan érkezz a munkába, főleg az első napon. Fontos továbbá, hogy képben maradj az álláspiacról, hiszen nem biztos, hogy a gyakornoki idő után is alkalmaz majd a cég. Figyelj oda, hogyan intesz búcsút a vállalatnak, tartsd a kapcsolatot munkatársaiddal. Ha jó kapcsolatot alakítottál ki a főnököddel, ajánlólevelet is kérhetsz tőle, aminek a további álláskeresés során hasznát veheted.

Good+luck+_678a98c06132f5f3e8b74b0c7f4b549a

Sok sikert!

A legfontosabb dolgokat összeszedtem nektek, amit mindenképpen tudnotok kell, ha gyakornoki helyet kerestek. Ne felejtsétek el, hogy nincs könnyű dolgotok, legyetek felkészülve a kudarcra is. Használjatok ki minden lehetőséget. Jelentkezzetek minél több helyre, és ne mondjátok vissza a felvételi elbeszélgetéseket akkor sem, ha már nem érdekel az állás, hiszen ezekből sokat tanulhattok! Legyetek magabiztosak, és sok sikert!  :-)

 

Segítségként összegyűjtöttük nektek, hogy kik kínálnak gyakornoki állásokat. Néhány cég és álláskereső portálok gyakornoki pozícióit találjátok itt meg:

 Gyakorlati helyek gyűjteménye

Ha tetszik a cikk:

 

 

line
footer