Tanulási módszerek

A tanulással töltött évek során, jó esetben, mindenkinek kialakulnak a saját, számukra leghatékonyabb módszerei. De mi van, ha mégsem? Mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor a megtanultakra csak a vizsgáig emlékszünk, utána pedig a feledés homályába merül azok nagy része. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány módszert arra, hogy ez ne így legyen. Ne csak bemagolt információkra, hanem valódi tudásra tegyünk szert.

Amikor egy-egy nagy dolgozat vagy vizsga közeleg, hajlamosak vagyunk a tanulást az utolsó napokra hagyni. Ilyenkor mindenki próbál minden időt kihasználni annak érdekében, hogy minél több információ ragadjon meg a fejében. Jönnek a kávéval és energiaitallal átvészelt éjszakák, ami a szívnek hatalmas terhelés, főleg azoknál, akik egyébként nem isszák ezeket a hétköznapokbastudy-2449n. Ezen kívül azért sem feltétlenül érdemes ilyen taktikákhoz nyúlni, mert lehet, hogy ébren tartanak, de az agynak szüksége van pihenésre. Így gyakran előfordul, hogy ébren vagy ugyan, de egyre nehezebben érted meg amit olvasol, nem tudod a tudásanyagot elraktározni. Ehelyett érdemes tanulási tervet készíteni. Időtartama a tanulandó anyag nehézségétől függ, de számoljunk átlagosan csupán napi egy órával. Ha minden nap betartjuk ezt, sokkal könnyebben vesszük az akadályokat, emellett rendszeresen használjuk az agyunkat, tehát sokkal edzettebbekké és fogékonyabbakká válunk.
Ez a napi rutin azonban sokkal jobban és sokkal tartósabban működik, ha céljainkat szem előtt tartjuk. Jegyezzük fel magunknak a tanulási tervet, tegyük látható helyre. Így minden nap emlékeztetjük magunkat, hogy éppen mi a dolgunk, hogyan haladunk a tervünkkel. Nincs annál rosszabb, mikor megszegünk egy egyezséget, pláne ha magunkkal kötöttük azt. Akkor nincs más, aki motiváljon, aki felnyissa a szemünket, hogy bizony egy helyben topogunk.

A könyveink vagy jegyzeteink folyamatos ismétlő olvasása nem túl hatékony módszer, mert az újra és újra olvasás során az az érzetünk támad, hogy már tudjuk az anyagot, nincs szükség több ismétlésre, hiszen már ismert szöveggel találkozunk. Azonban amikor élesben kell felidéznünk a dolgokat, lehet, hogy pontosan emlékszünk arra, hogy melyik oldal melyik részén helyezkedett el a mondat, amire éppen szükségünk van, de mégsem jut eszünkbe. Az ismétlő olvasás módszere definícióknál, számadatoknál azonban hatékony lehet, de ezeknél is ügyelnünk kell arra, hogy minden egyes ismétlésnél lassan, odafigyelve olvassunk, mintha most látnánk először.

Tanítsd magad! Minden olyan módszer, melyben nem csupán olvasol színesbookés jegyzetelsz, segít a tanulásban. A legjobb tanulási módszerek közé tartozik az, ha elképzeled, hogy te vagy a tanár és neked kellene levezetned az órát, meg kellene értetned a diákokkal a tananyagot. Az aktív hallgatóságban kérdések is felmerülnek, így ezeket te is tedd fel magadnak tanulás közben. Ezáltal tudásod sokkal mélyebb lesz, nem fordítasz időt felesleges olvasgatásokra (mert a többszöri átolvasás csak olvasgatásnak felel meg, haszna igen kevés). Segítsd magad tanulókártyákkal, színes ábrákkal, apró jegyzetekkel, szintén sokféle szín felhasználásával, hiszen a vizuális tárolás nagyon fontos, különösen azoknál, akiknek képi világ szükséges a memorizáláshoz.
A rendszeres tanulás folyamatában elengedhetetlen a megfelelő minőségű alvás. Kutatók állítják, hogy alvás közben az információk a hosszú távú memóriába kerülnek. Tehát a tanulási terv és a rendszeres minőségi alvás eredménye, hogy a megtanultakra nem csak a vizsga végéig emlékszünk, hanem valódi, hasznos tudásra teszünk szert. Az alvás mellett az is elengedhetetlen, hogy szüneteket tartsunk tanulás közben, óránként minimum 5, de maximum 15 percet. 15 perc szünet után sokkal nehezebb folytatni, mint 10 perc után, és az agyunk is tompábbá válhat.
Ez csupán néhány bevált tanulási módszer a sok közül. Azonban egy dolgot fontos szem előtt tartani, bármelyiket is választjuk. Hiába minden technika, minden rendelkezésre álló tudásanyag, ha mi nem fektetünk bele kellő energiát. Az egyetlen, aki elérheti céljainkat, mi magunk vagyunk. Ha kialakítjuk a számunkra legtesthezállóbb rendszert, akár több módszer ötvözésével, semmi nem állhat az utunkba, és a siker nem maradhat el.

line
footer